Bulgaristan’da Vatandaşlık Alma

Bulgar vatandaşlığı hakkı daha çok Bulgaristan ile göç veya aile gibi doğrudan bağları olan kişilere tanınsa da gerekli koşulları sağlayan diğer T.C. vatandaşları da Bulgar vatandaşlığı talebinde bulunma hakkına sahiptir. Türkiye’ye en fazla göç veren ülkelerden olan Bulgaristan vatandaşlığı içinde farklı dinamikler barındırsa da temel başlıklar aşağıdaki gibidir;

Türkiye Cumhuriyeti’ne sınır komşusu olması sebebiyle göçmenlik ilişkilerinin en yoğun yaşandığı ülke Bulgaristan’dır. Bulgaristan ve Türkiye arasındaki yüzlerce yıllık iletişim/etkileşim neticesinde 1989 ve 1978 göçleriyle vatandaşlık talepleri gün geçtikçe artmaktadır.  Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç edenlerin vatandaşlık talepleri Bulgaristan temsilcilikleri tarafından değerlendirilmektedir. Bulgar vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye vatandaşları için çeşitli prosedürler uygulanmaktadır. Bulgaristan vatandaşlığına geçme prosedürler şu şekildedir;

  • Türkiye doğumlular için Bulgaristan vatandaşlığı alma,
  • 51/78/89 göçmenlerinin Bulgaristan vatandaşlığı alması,
  • Evlilik yolu ile Bulgar vatandaşlığı alma,
  • Yatırımcılara Vatandaşlık Hakkı,
  • Bulgaristan’da 5 yıldan Fazla kesintisiz yaşayanlara Vatandaşlık Hakkı ,

Bulgaristan vatandaşlığı için öncelikli şart, vatandaşlık talebinde bulunan kişinin Bulgaristan’da  5 yıl süresiz oturma iznine sahip olmasıdır. Ayrıca Bulgaristan vatandaşlığı talebinde bulunan kişi hüküm giymemiş olmalıdır.

Bazı vatandaşlık prosedürlerinde kişinin Bulgarca bildiğine dair Bulgaristan Eğitim Bakanlığı onaylı dil belgesine sahip olma ve sözlü yazılı mülakattan geçme şartı aranmaktadır. Çifte vatandaşlık talebinde bulunan kişinin de aynı şekilde Bulgaristan Eğitim Bakanlığı onaylı dil belgesine sahip olması gerekmektedir.

Bulgar vatandaşlığına sahip biriyle evlenmiş kişilerin Bulgaristan vatandaşlığı için evlilik sonrası ilk olarak D vizesini alması gerekmektedir. Evlilik gerekçesiyle Bulgaristan D vizesine sahip kişi Bulgaristan’a giriş yaptıktan sonra  Bulgar vatandaşı olan eşinin ikametinin olduğu yerdeki yabancılar şubesine geçici oturum iznini ibraz etmelidir.

Daha detaylı bilgi için uzmanlarımıza danışabilirsiniz;